木瓜被认为是世界上最健康的食物之一,但
它的叶子和花有苦味,真的很难吃。几个世纪以前传统上被古代人用作草药治疗不同类型的疾病。 它含有对身体健康有益的药物特性,可以解决特定的健康问题。
1,
2、抗菌抗寄生虫
木瓜雄花入药以后还具有出色的抗菌作用,它含有的木瓜碱,对以及痢疾杆菌,还有大肠杆菌等多种致病菌都有明显抑制和消除作用,除此以外,木瓜雄花中含有的潘木瓜碱,还对人体内的多种寄生虫都有明显驱除和抑制作用,平时它入药以后能用于多种寄生病的治疗,可以让人体内的寄生虫死亡并排出体外。
3、促进消化
木瓜雄花中含有天然的木瓜蛋白酶,这种物质被人体吸收以后,可以促进人体内蛋白质的分解,能加快人体对蛋白质的吸收和利用,它对人类的慢性消化不良以及慢性胃炎都有明显预防和缓解作用。
4、抗病通乳
木瓜雄花中含有一些碳水化合物和脂肪,还有多种维生素,以及一些天然的糖类物质,这些物质都是人体代谢时必需的营养成分,平时经常食用可以补充营养,提高身体抗病能力。除此以外,它含有的凝乳酶还具有,出色的通乳功效,女性在生小孩以后如果出现产后乳汁不足,可以多食用木瓜雄黄就能有效促进乳汁分泌。
百香果.女人,知道它的好处!吃过它,像疯了爱上它。Benefits of Passion fruit . Buah markisa.
巴參菜(野菜)~功效与作用 . ( Talinum fruticosum ) BENEFITS OF “Waterleaf”,。Manfaat GINSENG JAWA.
土人参( 栌兰 ) ~功效与作用 . ( Talinum paniculatum ) BENEFITS OF Jewels of Opar。Manfaat GINSENG JAWA.
(生姜)神奇秘方,治水咳,脾胃不好.一步一步做给你看。DIY. Treat flu ,Cold cough. The Making of Ginger Juice.
“馬齒莧”~(寶釧菜)的功效与作用.(Portolaca oleracea) Traditional Uses of Purslane。Manfaat Daun krokot.
洛神花~的功效与作.Roselle benefits or ”roselle “plant tea.
黃花酢醬草的功效与作用.Oxalis corniculata uses.Manfaat Tanaman Semanggi。https://www.youtube.com/watch?v=N5CVaVv88DY
火炭母的功效与作用。polygonum chinense medicinal uses。 Manfaat sembuluh。
Papaya Flower Hidden Health Benefits
Most parts of this plant are usable and contain beneficial effects to the body’s health. Its fruit is very popular worldwide due to its sweet, delicious taste, and nutritional content. Its leaves have a bitter taste and believed can effectively cure for malaria.
Its flowers have also a bitter taste and it has been traditionally used as herbal medicine by ancient people over centuries ago in treating a different kind of illnesses. It contains medicinal properties that are useful for the body’s health and can resolve specific health issues.
Here are some hidden health benefits of Papaya Flower
Prevents Cancer
Papaya flowers are rich in flavonoids and antioxidants that can fight free radicals, which can numerous types of diseases in the body. It has also the ability to maintain the stability of the immune system.
Cure Diabetes
Improves Appetite
Indonesians were using papaya flowers to restore the lost appetite of a person.
Improves Digestive System
It contains a compound called ‘Tannin’, which helps the digestive organs to perform its proper functions.
Reduce Cholesterol Level
It is rich in folate and antioxidant that can fight and reduce bad cholesterol levels.
Prevent Heart Diseases
Papaya flowers contain numerous nutrients that can help the blood circulation in the body and prevents heart diseases and keep our heart healthy.
Ianya juga sangat bagus untuk mengawal tekanan darah tinggi, kencing manis, membuang toksik dalam badan serta mampu menjadi awet muda 。
Manfaat Bunga Betik
Bunga betik mempunyai rasa pahit, sama seperti daun betik. Hal ini disebabkan oleh kandungan Alkaloid Carpein atau C14H25No2. Sebatian ini ditemui oleh Dr. Carpein di tahun 1980. Berdasarkan kajian lanjutan, diketemukan fakta bahawa zat alkaloid carpein ini boleh digunakan untuk merawat penyakit jantung. Dengan demikian, salah satu khasiat bunga betik adalah membantu penyembuhan penyakit jantung.
Selain mengandungi sebatian alkaloid carpein, bunga betik juga diketahui mengandungi tanin, steroid, flavanoid, triterpenoid, serat alami dan juga karbohidrat. Berdasarkan uji klinikal, ternyata senyawa yang terdapat dalam bunga betik ini sangat ampuh melumpuhkan pengaruh radikal di dalam tubuh manusia dan juga membersihkan darah. Khasiat bunga betik yang lain adalah boleh mengubati penyakit kuning dan bronchitis.
Banyak yang tidak suka mengambil bunga betik kerana rasa pahitnya. Rasa pahit pada bunga betik dapat dikurangkan dengan pelbagai cara, seperti memerah bunga pepaya dengan garam dan di diamkan untuk beberapa waktu. Atau sebelum diolah menjadi hidangan kuliner, rebus dulu bunga betik dengan daun jambu batu.
3 gengam bunga betik jantan;-Rebus dengan 1 sudu makan asam jawa sehingga layu, kemudian toskan.
( Boleh dicampur dengan batang yg lembut dan pucuk betik)
2 ulas bawang merah - Tumbuk hingga lumat
3 ulas bawang putih-Tumbuk hingga lumat
7 biji lada putih - Hiris tebal/ Belah dua.
(Boleh juga mengunakan cili padi/taiwan)
Segengam udang kering - Tumbuk hingga lumat
Sedikit garam dan Ajinomoto
Minyak utk menumis.
Cara-caranya:
1. Panaskan minyak. Masukkan bawang merah dan putih, gaul hingga naik bau.
2. Masukkan lada putih dan diikuti dengan udang kering.
3. Tambah garam dan Ajinomoto.
4. Masukkan bunga betik yang telah direbus dan tumis sehingga kering.
5. Sedia untuk dihidang, sedap makan masa panas-panas.
(Tidak boleh tambah air dalam masak ni, nanti akan bertambah pahit. Untuk tujuan perubatan, tidak perlu rebus bunga betik tersebut, tumis je terus, ikut resepi di atas)
Itulah tadi resepi yang mudah dan ringkas. Selalu kalau saya makan sayur ni, tak perlulah lauk lain, makan ni dengan nasi pun dah cukup. Rasa lebih sedap sebab tak terganggu dengan rasa lauk lain. Apa2pun, klu berani cubalah..hehehe.
Menghilangkan Pahit Bunga Betik atau Daun Betik
Cara Pertama:
Rebus bunga atau daun betik bersama-sama daun jambu batu dicampurkan asam gelugur dan sedikit garam kasar sehingga masak. Rasa pahitnya akan hilang dan enak dijadikan ulam. Ia juga baik untuk mengurangkan tekanan darah tinggi.
Cara Kedua:
Rebus bunga atau daun betik bersama-sama beberapa helai daun jambu batu dan dua tiga biji pinang masak.
没有评论:
发表评论