2019年3月11日星期一

羅望子的功效与作用. Tamarind benefits .kegunaan Asam Jawa.

罗望子(学名:Tamarindus indica),别名

酸豆、酸角,酸果、酸子、亚参、九层皮、泰国甜角、、亚森果,通血图,是豆科酸豆属唯一的种,是热带乔木,原产于东部非洲,酸豆果的果肉可以食用而且非常受喜爱,在亚洲和拉丁美洲的烹饪中用作调味料,同时也是喼汁和HP酱中的重要成分。酸豆未成熟果实的果肉又酸又涩,通常用在开胃菜肴中。成熟的果实要甜一些,可用于甜点、饮料和小吃。

【性味】甘、辛、酸、凉,

罗望子 的营养功效与作用

果肉又富含钙、磷、铁 ,糖类、柠檬酸、甲酸、脯氨酸、苯丙氨酸等等多种元素,其中含钙量在所有水果中居首位。
所以,在医药方面酸豆也被人们广为运用。
如常食用酸豆可治腹泻、气胀、麻风病、麻痹、防治坏血病、胆汁过多,可杀死人体寄生虫,减缓酒精、曼陀罗中毒,妊娠呕吐,胃肠不适,便秘,高血压等多种病症。
【用法用量】 0.51两。
【备注】 1)民间用本品作酸味调料和制作清凉饮料用。
功能主治
清暑热,化积滞。治暑热食欲不振,妊娠呕吐,小儿疳积。
《滇南本草》:"治酒化为痰,隔于胃中,同白糖煎膏,早晚服一钱。"
《云南中草药选》:"清热解暑,消食化积。"
用法与用量
内服:煎汤,0.51两;或熬膏。

印度人更把罗望子视为万能的天然药物,可医治眼疾,坏血症,黄疸病,胃肠不适等。生食或加工成果汁饮料,在发烧时喝新鲜榨汁,还有解热功效。泰国人相信他可排除血液里的杂质和疏通血管的功效。

酸豆的功效与作用
1、酸豆可以止泻
止泻是酸豆最重要的功效之一,因为酸豆中有大量的鞣质存在,这种物质进入人体以后能缓解痢疾和腹泻,把它煎制后食用时对人类的脓疡还有很好的治疗效果。
2、酸豆可以抗菌
抗菌也是酸豆最重要的功效之一,它里面的酸性成分对人体内部的革兰氏阳性球菌以及大肠杆菌等都有很好的消除作用,对这些病菌引发的疾病也就具有了明显的预防和治疗功效。
3、酸豆可开胃止吐
酸豆这种食物中有多种酸性成分,多种芳香质与维生素存在,这些物质进入人体以后能加快消化液的产生,调节肠胃功效,对食欲不振和恶心呕吐有很好的缓解作用,女性怀孕以后可以食用酸豆来预防孕吐。
4、酸豆可加工成多种食品
酸豆除了可以直接食用以外,还可以加工成果酱和饮料,也可以当作一些食物的调味品,像云南的米线与多种小吃中,酸豆就是必不可少的调味料。

订阅w yestv 频道每週看新片还要按铃铛🔔才不会漏掉💯 yes老师频道喔!

🔴Thank you so much for watching
If you enjoyed this video

▶Please leave a like👍
▶Share this video👬👪👭
SUBSCRIBEmy channel for more videos
And clicked the bell 🔔so you don't miss any of my videos.

🔴Help us grow by removing adBlock ,Please don't skip ad during playing my video, Thank you so much to do so
I Love you guys♥♥

My Channel

关於w yestv 视频
👉你一定会学到很多可以帮助自己也可以帮助你最爱的人。
👉分享给朋友会得到贵人帮助
👉一个分享可能改变他一生可能救了他人,功德無量自己都不知道。

👉支持w yestv 视频教学,你可以👇❤订阅、按赞、分享

💙商业合作事项请电邮至
⏺️For Business Inquiries: 

洛神花~的功效与作.Roselle benefits or ”roselle “plant tea.

黃花酢醬草的功效与作用.Oxalis corniculata uses.Manfaat Tanaman Semanggihttps://www.youtube.com/watch?v=N5CVaVv88DY

火炭母的功效与作用。polygonum chinense medicinal uses Manfaat sembuluh


地胆头,的功效很多人不知道!!(Elephantopus scaber L.Tapak liman

(生姜)神奇秘方,治水咳,脾胃不好.一步一步做给你看。DIY. Treat flu ,Cold cough. The Making of Ginger Juice.

穿心莲(苦草)。90%回缩至正常!肝炎 和螺旋体病人一定要知道。Daun Hempedu bumi

白鹤灵芝草的功效。Rhinacanthus nasutus ~Snake jasmine medicinal uses

Tamarind
Tamarind  traditionally used fortreat coughing .
Various studies have shown high amounts of crude protein and essential amino acids, carbohydrates, minerals, potassium, phosphorus, calcium and magnesium.
Tamarind Also known as Indian date, Sweet Tamarind, Anbli, Ambli, Chinh, Imalii, Tamarulhindi (India).The flesh is edible and very popular, used as a seasoning in cooking in Asia and Latin America, and is also an important ingredient in oyster sauce and HP sauce. The flesh Tamarind pulp of the sour bean is sour and astringent, usually used in appetizers. The ripe fruit is sweeter and can be used for desserts, drinks and snacks.Tamarind pulp contains calcium, phosphorus, iron, sugar, citric acid, formic acid, proline, phenylalanine and other elements.Traditional Chinese medicine believes that it cool down body temperature, relieving heat and good for digestion

In India, seeds are eaten after the outer skin has been removed by roasting or soaking; then boiled or fried.

arious studies have shown high amounts of crude protein and essential amino acids, carbohydrates, minerals, potassium, phosphorus, calcium and magnesium.
- An analysis of tamarind pulp yielded: citric acid, 9.40; tartaric acid, 1.55; malic acid, 0.45; bitartrate of potash, 3.25; sugar, 12.5, gum, 4.7; vegetable jelly (pectin), 6.25; parenchyma, 34.35; and water, 27.55.
- Seed yielded tannin, a fixed oil, and insoluble matter. Analysis showed albuminoids, fat, carbohydrates, 63.22; fiber; and ash containing phosphorus

- In some part of tropical America, a fermented drink is made from the pulp.

In India, seeds are eaten after the outer skin has been removed by roasting or soaking; then boiled or fried.

- The seed is sometimes used as famine food by aboriginal tribes.
- Young leaves and very young seedlings and flowers are cooked and eaten as greens and used popularly in the Philippines for seasoning "sinigang," and in India for curries. In Zimbabwe, leaves used in soups, flowers in salads.

Buah asam jawa mempunyai dua jenis iaitu asam jawa yang manis dan yang masam. Kandungan utama dalam asam jawa ialah asid, gula, vitamin B dan kandungan kalsium yang tinggi. Kegunaan asam jawa dari segi perubatan tidak boleh dikira banyaknya. Untuk tujuan komersial didapati asam jawa dijadikan asas bahan penyejuk dalam ubat demam dan sebagai julap bagi mengatasi masalah perut kembung. Sama ada dimakan begitu sahaja atau dicampur dengan jus limau, madu atau susu, asam jawa amat berkesan dalam mengatasi masalah penghadaman, penyakit hempedu dan kekurangan vitamin C (skurvi). Amalan ini juga telah terbukti secara klinikal di beberapa negara seperti di India. Asam jawa biasanya dijadikan jus minuman yang dicampur dengan air gula sebagai minuman segar terutama di Malaysia, Thailand dan Indonesia serta negara tropika lain.

Antara kegunaan lain asam jawa ialah:


1) Asam jawa juga digunakan sebagai sapuan untuk mengurangkan kesakitan akibat keradangan. Ia juga digunakan untuk berkumur-kumur bagi mengurangkan sakit tekak.

2) Caranya adalah dengan mengambil sedikit garam dicampur ke dalam air asam dan kemudian ia boleh digunakan sebagai sapuan bagi melegakan sakit sendi.



3) Daun asam jawa sama ada yang kering atau yang telah direbut boleh digunakan untuk merawat bisul, bengkak sendi dan terseliuh. Losyen atau ekstrak daunnya pula boleh digunakan bagi merawat sakit mata, sebagai antiseptik, merawat cirit-birit, jaundis, sakit kulit dan buasir.

4) Kulit pokok asam jawa, jika digoreng dengan garam dan dikisar lumat boleh digunakan sebagai penawar ketakcernaan dan kolik. Air rebusannya digunakan dalam kes radang gusi, lelah dan sakit mata. Losyennya boleh digunakan pada kudis dan ruam ulat bulu.

5) Tepung daripada biji asam digunakan untuk merawat bisul.

6) Kulit buah yang dicampur air masin amat baik digunakan untuk mencuci dan mengilatkan barangan perak, tembaga dan loyang. 

Petua kesihatan dan kecantikan menggunakan asam jawa

1) Menghilangkan parut pada wajah
Bancuh asam jawa bersama sedikit air sepekat yang mungkin dan tampal keseluruh muka. Biarkan ianya mengering barulah dicuci muka menggunakan air bersih.

atau


Campurkan pes asam jawa bersama minyak zaitun. Sebatikan kemudian sapulah ke kulit wajah. Biarkan selama 15 minit barulah dibasuh menggunakan air suam panas supaya terbuka pori-pori wajah. Kemudian bilas pula menggunakan air yang sedikit sejuk supaya pori wajah tertutup kembali. Lakukan rawatan selama 3 kali seminggu, Insyaallah parut akan hilang. 

2) Penjagaan suara 
Bancuh asam jawa bersama segelas air. amalkan dengan meminum airnya setiap hari.

3) Untuk turunkan berat badan
Air asam jawa elok diamalakan setiap hari untuk membuang lemak dalam badan dan memberi kesegaran tubuh dengan cara ambil sebuku asam jawa dan ramas dalam segelas air. Amalkan selepas makan tengah hari dan makan malam. Kalau tak suka suam, boleh buat dengan air dari fridge atau lepas diramas tu simpan sekejap dalam peti ais, lepas makan baru ambil dan minum.

4) Demam panas/demam
Bagi anak-anak kecil yang kadang-kala mengalami demam panas ambillah segenggam asam jawa yang kemudiannya diramas di dalam semangkuk air. Kemudian air tersebut dilumurkan di atas kepala bayi anda sambil disertakan selawat . Biasanya saya akan sapu ke seluruh badan seperti yang Allahyarhamah nenek lakukan. Insyaallah badan akan lebih selesa dan panas akan berkurangan.

5) Sakit perut 
Ambillah segenggam asam jawa yang kemudiannya diramas dan disapukan air tadi di perut dan kemudian biarkan seketika sebelum dibilas dengan air yang bersih. Cara ini sesuai diamalkan oleh kanak-kanak dan orang dewasa.

6) Sakit asma
Bagi yang sakit asma pula rebuslah dua (2) potong kulit asam jawa dengan satu (1) liter air sehingga ia mendidih kemudian ditapis. Minumlah air rebusan tersebut sebanyak dua (2) kali sehari.

7) Batuk/Perit tekak
Selain itu asam jawa juga digunakan secara tradisional bagi mengubat batuk dan perit tekak. Caranya dengan mengambil air asam jawa, dicampurkan bersama gula dan air. kemudian ditapis, minum seperti biasa.

8) Luka/Bisul
Manakala daun muda asam jawa juga boleh ditumbuk lumat dan ditampal untuk mengubati penyakit reumatisme, luka dan bisul.

9) Alergi/Biduren
Ambillah 2-3 golong buah asam jawa yang telah tua, garam secukupnya, 1/4 senduk kapur sirih. Caranya semua bahan tersebut direbus dengan 3 gelas air sehingga mendidih hingga tinggal 2 gelas dan disaring. Kemudian diminum dua (2) kali sehari, pagi dan petang.

10) Bengkak disengat lipan atau lebah
Sediakan 3-5 biji asam jawa dan minyak kayu putih secukupnya. Biji asam jawa tadi ditumbuk halus. Kemudian bahagian yang bengkak itu dibersihkan terlebih dahulu dengan kain dan dibasahkan kain tersebut bersama dengan minyak kayu putih. Selepas itu taburkan atau tempelkan bahan tersebut diatas bahagian anggota yang bengkak.

11) Kesakitan masa haid
Ambil asam jawa dalam 1 ruas ibu jari; kunyit 1 jari; Air mendidih 100 ml, ramas dan minum pagi dan petang, setiap kali minum 100 ml ya.

12) Menghilangkan jerawat
Campur bedak sejuk dan asam jawa. Selawat pada Nabi 3 kali. Sapukan di muka dan di tempat jerawat. Insyaallah, jerawat akan beransur hilang.

13) Melembutkan kulit wajah yang kasar/Haluskan kulit wajah
Campurkan bedak sejuk, asam jawa, serbuk kunyit serta sedikit air. Sapu dan gosok perlahan-lahan pada muka selama beberapa minit sebelum mandi. Kemudian cuci dengan air suam. Lakukan setiap hari. 

atau

Bancuh sedikit asam jawa bersama air dan sesudu tepung ubi. kacau sehingga ia menjadi larutan pekat. Pupurkan kepada muka yang telah dibersihkan. Biarkan ia mengering lebih kurang limabelas minit. Selepas itu barulah dibilas. 

14) Kulit cerah/kuning
Campurkan asam jawa dengan tepung bagi sebati. Agak-agak le yer banyak mana korang nak. Pastu korang lumurkan campuran tersebut kat kulit (better kat badan je ok). Tapi wanita India sapu kat muka jugak untuk bagi kulit muka cerah tau. Kalau dah rasa kering baru basuh 

15) Menghilangkan bau kaki 
Sediakan sebesen air dan campurkan segengam asam jawa dan dua sudu garam. Rendam kaki yang bermasalah dan gosokkan celah-celah jari kaki dengan asam jawa. Selain dapat menghilangkan bau kaki, ia juga boleh menghilangkan masaalah ulat air atau gatal-gatal di kaki.










没有评论:

发表评论

香兰叶治痛风方法和种植方法.Pandan leaf.

你知道为什么那么多印度人和马来人喜欢香兰叶吗? 香兰叶也称为班兰叶(Pandan leaf),又名七叶兰,香林投、碧血树. 在东南亚一带,如:泰国,新加坡和马来西亚是很常见的食材,有一股澹澹的清香味道。很普遍,到处都可以买得到。 通常华人用它来煮糖水如:清汤,薏米糖水、番薯(红薯...

草药