许多人因为苦味而不喜欢吃木瓜花。木瓜花的苦味可以通过多种方式减少
除了含有carpein生物碱化合物,木瓜花还已知的是含有单宁酸,类固醇,类黄酮,三萜类化合物,天然纤维和碳水化合物。根据临床试验,它似乎有在木瓜化合物在人体极其强大的利益严重的影响自由基,还净化血液。其他木瓜花的功效是治疗黄疸和支气管炎。
第一种方式:
将番石叶与融化的酸和少许盐混合煮沸,或将木瓜叶一起煮至熟。苦味将会失去美味。它还有助于降低高血压。
第二种方法:
将花或木瓜叶与几片番石榴叶和两个三熟的磨碎的种子一起煮。
野牡丹.马来同胞很会用,95%华人不晓得的草药 ??Melastoma candidum。Senduduk。
番石榴叶的功效与作用. Benefits of guava leaves.Daun jambu .
巴參菜(野菜)~功效与作用 . ( Talinum fruticosum ) BENEFITS OF “Waterleaf”,。Manfaat GINSENG JAWA.
土人参( 栌兰 ) ~功效与作用 . ( Talinum paniculatum ) BENEFITS OF Jewels of Opar。Manfaat GINSENG JAWA.
Many people do not like to eat papaya flowers because of bitterness. The bitterness of papaya flowers can be reduced in a number of ways
Papaya leaves can be made by smashing the leaves with two or three leaves to produce a concentrated juice and then mixed with water and a cup of juice.
Control high blood pressure, diabetes
In addition to containing carpein alkaloid compounds, papaya flowers are also known to contain tannins, steroids, flavonoids, triterpenoids, natural fibers and carbohydrates. According to clinical trials, it seems that there are severely affected free radicals in papaya compounds that are extremely powerful in the human body, and also purify the blood. The effect of other papaya flowers is to treat jaundice and bronchitis.
The first way:
Mix the carnivorous leaves with the melted acid and a pinch of salt, or cook the papaya leaves together until cooked. The bitterness will lose its deliciousness. It also helps to lower high blood pressure.
The second method。
Bunga betik
Daun betik mampu meredakan penyakit denggi dengan cara mengambil dua atau tiga helai daun ditumbuk sehingga daun mengeluarkan jus pekat kemudian bancuh dengan segelas air dan minum, dengan izin Allah akan sembuh
Ianya juga sangat bagus untuk mengawal tekanan darah tinggi, kencing manis, membuang toksik dalam badan serta mampu menjadi awet muda 。
Manfaat Bunga Betik
Selain mengandungi sebatian alkaloid carpein, bunga betik juga diketahui mengandungi tanin, steroid, flavanoid, triterpenoid, serat alami dan juga karbohidrat. Berdasarkan uji klinikal, ternyata senyawa yang terdapat dalam bunga betik ini sangat ampuh melumpuhkan pengaruh radikal di dalam tubuh manusia dan juga membersihkan darah. Khasiat bunga betik yang lain adalah boleh mengubati penyakit kuning dan bronchitis.
Banyak yang tidak suka mengambil bunga betik kerana rasa pahitnya. Rasa pahit pada bunga betik dapat dikurangkan dengan pelbagai cara, seperti memerah bunga pepaya dengan garam dan di diamkan untuk beberapa waktu. Atau sebelum diolah menjadi hidangan kuliner, rebus dulu bunga betik dengan daun jambu batu.
( Boleh dicampur dengan batang yg lembut dan pucuk betik)
2 ulas bawang merah - Tumbuk hingga lumat
3 ulas bawang putih-Tumbuk hingga lumat
7 biji lada putih - Hiris tebal/ Belah dua.
(Boleh juga mengunakan cili padi/taiwan)
Segengam udang kering - Tumbuk hingga lumat
Sedikit garam dan Ajinomoto
Minyak utk menumis.
Cara-caranya:
1. Panaskan minyak. Masukkan bawang merah dan putih, gaul hingga naik bau.
2. Masukkan lada putih dan diikuti dengan udang kering.
3. Tambah garam dan Ajinomoto.
4. Masukkan bunga betik yang telah direbus dan tumis sehingga kering.
5. Sedia untuk dihidang, sedap makan masa panas-panas.
(Tidak boleh tambah air dalam masak ni, nanti akan bertambah pahit. Untuk tujuan perubatan, tidak perlu rebus bunga betik tersebut, tumis je terus, ikut resepi di atas)
Itulah tadi resepi yang mudah dan ringkas. Selalu kalau saya makan sayur ni, tak perlulah lauk lain, makan ni dengan nasi pun dah cukup. Rasa lebih sedap sebab tak terganggu dengan rasa lauk lain.
Cara Pertama:
Rebus bunga atau daun betik bersama-sama daun jambu batu dicampurkan asam gelugur dan sedikit garam kasar sehingga masak. Rasa pahitnya akan hilang dan enak dijadikan ulam. Ia juga baik untuk mengurangkan tekanan darah tinggi.
Cara Kedua:
Rebus bunga atau daun betik bersama-sama beberapa helai daun jambu batu dan dua tiga biji pinang masak.
没有评论:
发表评论