2019年6月12日星期三

如何祛除木瓜花的苦涩味。How to remove the bitter taste of leaves and flowers of papaya。

许多人因为苦味而不喜欢吃木瓜花。木瓜花的苦味可以通过多种方式减少


木瓜叶可以通过采取两个或三个叶片捣烂了树叶产生浓缩汁然后与水和喝一杯混合,可会控制高血压,糖尿病.木瓜花有苦味,类似于木瓜叶。这是由于生物碱CarpeinC14H25No2的含量。这种化合物是博士发现的Carpein1980年基础上,进一步研究,发现生物碱carpein可用于治疗心脏疾病的事实。因此,木瓜花的一个好处是帮助治愈心脏病。
除了含有carpein生物碱化合物,木瓜花还已知的是含有单宁酸,类固醇,类黄酮,三萜类化合物,天然纤维和碳水化合物。根据临床试验,它似乎有在木瓜化合物在人体极其强大的利益严重的影响自由基,还净化血液。其他木瓜花的功效是治疗黄疸和支气管炎。

第一种方式:
将番石叶与融化的酸和少许盐混合煮沸,或将木瓜叶一起煮至熟。苦味将会失去美味。它还有助于降低高血压。
第二种方法:
将花或木瓜叶与几片番石榴叶和两个三熟的磨碎的种子一起煮。



野牡丹.马来同胞很会用,95%华人不晓得的草药 ??Melastoma candidumSenduduk

番石榴叶的功效与作用. Benefits of guava leaves.Daun jambu .

巴參菜(野菜)~功效与作用 . ( Talinum fruticosum ) BENEFITS OF “Waterleaf”,Manfaat GINSENG JAWA.

土人参( 栌兰 ) ~功效与作用 . ( Talinum paniculatum ) BENEFITS OF Jewels of OparManfaat GINSENG JAWA.

Many people do not like to eat papaya flowers because of bitterness. The bitterness of papaya flowers can be reduced in a number of ways
Papaya leaves can be made by smashing the leaves with two or three leaves to produce a concentrated juice and then mixed with water and a cup of juice.
Control high blood pressure, diabetes


Papaya flowers have a bitter taste, similar to papaya leaves. This is due to the alkaloid Carpein or C14H25No2 content. This compound was discovered by Dr. Carpein on the basis of 1980 and further studies found that alkaloid carpein can be used to treat heart disease. Therefore, one of the benefits of papaya flowers is to help cure heart disease.
In addition to containing carpein alkaloid compounds, papaya flowers are also known to contain tannins, steroids, flavonoids, triterpenoids, natural fibers and carbohydrates. According to clinical trials, it seems that there are severely affected free radicals in papaya compounds that are extremely powerful in the human body, and also purify the blood. The effect of other papaya flowers is to treat jaundice and bronchitis.

The first way:
Mix the carnivorous leaves with the melted acid and a pinch of salt, or cook the papaya leaves together until cooked. The bitterness will lose its deliciousness. It also helps to lower high blood pressure.


The second method。

Bunga betik
Daun betik mampu  meredakan penyakit denggi dengan cara mengambil dua atau tiga helai daun ditumbuk sehingga daun mengeluarkan jus pekat kemudian bancuh dengan segelas air dan minum, dengan izin Allah akan sembuh
Ianya juga sangat bagus untuk mengawal tekanan darah tinggi, kencing manis, membuang toksik dalam badan serta mampu menjadi awet muda
 Manfaat Bunga Betik

Bunga betik mempunyai rasa pahit, sama seperti daun betik. Hal ini disebabkan oleh kandungan Alkaloid Carpein atau C14H25No2. Sebatian ini ditemui oleh Dr. Carpein di tahun 1980. Berdasarkan kajian lanjutan, diketemukan fakta bahawa zat alkaloid carpein ini boleh digunakan untuk merawat penyakit jantung. Dengan demikian, salah satu khasiat bunga betik adalah membantu penyembuhan penyakit jantung.
Selain mengandungi sebatian alkaloid carpein, bunga betik juga diketahui mengandungi tanin, steroid, flavanoid, triterpenoid, serat alami dan juga karbohidrat. Berdasarkan uji klinikal, ternyata senyawa yang terdapat dalam bunga betik ini sangat ampuh melumpuhkan pengaruh radikal di dalam tubuh manusia dan juga membersihkan darah. Khasiat bunga betik yang lain adalah boleh mengubati penyakit kuning dan bronchitis.

Banyak yang tidak suka mengambil bunga betik kerana rasa pahitnya. Rasa pahit pada bunga betik dapat dikurangkan dengan pelbagai cara, seperti memerah bunga pepaya dengan garam dan di diamkan untuk beberapa waktu. Atau sebelum diolah menjadi hidangan kuliner, rebus dulu bunga betik dengan daun jambu batu.


3 gengam bunga betik jantan;-Rebus dengan 1 sudu makan asam jawa sehingga layu, kemudian toskan.
( Boleh dicampur dengan batang yg lembut dan pucuk betik)
2 ulas bawang merah - Tumbuk hingga lumat
3 ulas bawang putih-Tumbuk hingga lumat
7 biji lada putih - Hiris tebal/ Belah dua.
(Boleh juga mengunakan cili padi/taiwan)
Segengam udang kering - Tumbuk hingga lumat
Sedikit garam dan Ajinomoto
Minyak utk menumis.

Cara-caranya:
1. Panaskan minyak. Masukkan bawang merah dan putih, gaul hingga naik bau.
2. Masukkan lada putih dan diikuti dengan udang kering.
3. Tambah garam dan Ajinomoto.
4. Masukkan bunga betik yang telah direbus dan tumis sehingga kering.
5. Sedia untuk dihidang, sedap makan masa panas-panas.
(Tidak boleh tambah air dalam masak ni, nanti akan bertambah pahit. Untuk tujuan perubatan, tidak perlu rebus bunga betik tersebut, tumis je terus, ikut resepi di atas)

Itulah tadi resepi yang mudah dan ringkas. Selalu kalau saya makan sayur ni, tak perlulah lauk lain, makan ni dengan nasi pun dah cukup. Rasa lebih sedap sebab tak terganggu dengan rasa lauk lain. 

Menghilangkan Pahit Bunga Betik atau Daun Betik

Cara Pertama:
Rebus bunga atau daun betik bersama-sama daun jambu batu dicampurkan asam gelugur dan sedikit garam kasar sehingga masak. Rasa pahitnya akan hilang dan enak dijadikan ulam. Ia juga baik untuk mengurangkan tekanan darah tinggi.
Cara Kedua:
Rebus bunga atau daun betik bersama-sama beberapa helai daun jambu batu dan dua tiga biji pinang masak.





没有评论:

发表评论

香兰叶治痛风方法和种植方法.Pandan leaf.

你知道为什么那么多印度人和马来人喜欢香兰叶吗? 香兰叶也称为班兰叶(Pandan leaf),又名七叶兰,香林投、碧血树. 在东南亚一带,如:泰国,新加坡和马来西亚是很常见的食材,有一股澹澹的清香味道。很普遍,到处都可以买得到。 通常华人用它来煮糖水如:清汤,薏米糖水、番薯(红薯...

草药