- 巴參菜
- 學名:Talinum triangulare 別名:人參菜、錐花土人參、棱軸土人參,參仔菜、土高麗參、飛來參,歸來參
- 性味歸經:味甘,性平。入肺、胃、肝、腎、大腸經
- 功能~
- 全草:補氣養血,健腦益肺,強腎明目,健胃利尿,潤肺生津,涼血消腫
- 葉:涼血消腫
- 根:消腫利尿,消炎解熱,消滯,調經,去癰
- 巴蔘菜清熱、涼血,補氣血、解毒、醒腦,促進食慾,消炎、消瘡毒、消除疲勞、抗癌、防癌、剋糖尿、防感風邪,防老化、防癡呆健忘、狀陽、防高低血壓、自律神經失調、保肝解酒、健 腦。
巴參味甘、性平,入肝、腎、肺三經,除了補氣養顏以外,還可健胃整腸,兼具補虛強壯的功效。主治氣管炎、支氣管炎,痰咳等,巴參入肺經,為清肺氣、治陰虛喘咳良方,本人臨床經驗,肺和氣管引起的各種咳症,加上其他佐藥,八成以上可以治癒。
The study shows that it is a rich source of vitamin C, vitamin E, Omega -3 fatty acids, calcium, magnesium, soluble fibres (pectin), potassium, β-carotene, proteins and dietary fibre. Furthermore, Enete and Okon (2010) pointed out that waterleaf is a rich source of crude-protein (22.1%), crude fibre (11.12%) and ash (33.98%). All these vitamins and minerals contribute to high antioxidant values of waterleaf.
Kandungan dan manfaat daun ginseng jawa bagi kesehatan
Khasiat dan kegunaan
Ginseng jawa atau som jawa dapat meningkatkan tenaga tubuh dan tenaga batin. Akar ginseng jawa mengandungi saponin dan flavonoid. Ia baik untuk menguatkan paru-paru dan bersifat afrodisiak. Daunnya mengandungi saponin, flavonoid dan steroid. Saponin bersifat antiradang. Flavonoid dapat merawat pembengkakan, jangkitan bakteria, antivirus dan antihistamin. Tannin pula bersifat sejuk.
Akar ginseng jawa berkhasiat untuk mengatasi badan yang lesu, pening, lemah tenaga batin, batuk, cirit birit, pusingan haid yang tidak teratur,masalah keputihan dan menambah pengeluaran susu ibu. Daunnya pula berkhasiat untuk melancarkan pengeluaran susu ibu,
Akar ginseng jawa yang segar dibersihkan dan dipotong kecil-kecil. Ia direbus menggunakan dua gelas air sehingga tinggal segelas. Tapis dan sejukkan air rebusan tersebut. Minum air rebusan dua kali sehari dipercayai dapat menambah tenaga dan tenaga batin(seksual). Daun ginseng jawa segar yang ditumis dan dimakan sekurang-kurang dua kali dalam satu hari dapat menambah pengeluaran susu ibu dan menambahkan seler makan .
请问这个巴参菜可以怎样吃?炒熟或生吃?
回复删除