别名:昆布、江白菜、纶布、海昆布、海马蔺、海带菜、海草
长生不老,谁人不想,早在公元前221年秦始皇统一六国之后,就曾派方士徐福带领童男童女数千人不远千里到东海去寻找长生不老药,后来也有人说其实秦始皇所求仙药乃是海带。
在日本,豆腐配海带被认为是长生不老的妙药。据联合国卫生组织统计,日本妇女几乎不患乳腺癌,主要原因是食海带多。美国妇女患乳腺癌的多,主要原因是食海带少,食肉、奶多。另据有关专家统计,长年食用海带的老年人,患病率平均低5%~8%,寿命平均提高4-8岁。
.海带的营养价值很高,富含蛋白质、脂肪、碳水化合物、膳食纤维、钙、磷、铁、胡萝卜素,维生素B1、维生素B2,烟酸以及碘等多种微量元素。 至今已发现三种多糖
褐藻胶、褐藻糖胶、褐藻淀粉、
海带有“长寿菜”、“海上之蔬”“。海带风味独特,食法很多,凉拌、荤炒、煨汤,无所不可。海带是一种碱性食品,经常食用会增加人体对钙的吸收,在油腻过多的食物中掺进点海带,可减少脂肪在体内的积存。在所有食物中,海带的含碘量最高,每100克海带中含有300毫克至700毫克碘。
碘是人体内一种必需的微量元素,是合成甲状腺素的重要原料,人如果长期缺碘会出现地方性甲状腺肿大,吃海带则对此病有防治作用。孕妇如果摄碘不足会影响胎儿的生长发育,造成胎儿出生后发育不良、智能低下,所以孕妇应适当吃点海带。专家认为,由于人们对动物蛋白、精肉、白糖等摄入过多,易导致甲状腺分泌不足和皮肤代谢障碍,形成白发,常吃海带有助于预防和减少头发变白。
中医认为,海带性味咸寒、无毒,具有软坚散结、消痰平喘、通行利水、祛脂降压等功效;可治痈肿、宿食不消、小便不畅、咳喘、水肿、高血压等症。现代医学研究表明,从海带里提取出褐藻酸钠盐,具有降压作用。日本科学家用60℃的水浸泡海带,再浓缩浸出液,给高血压患者服用,使其血压降低。科学家还把海带析出物甘露醇硝化制成冠心病的特效药,给高血压、高血脂、冠心病患者服用。
现代药理研究表明:海带析出物甘露醇是一种渗透性利尿剂,它进入人体后有降低颅内压、眼内压、减轻脑水肿、浮肿等功效,是水肿、小便不利病人的食疗佳品。海带对癌症也有预防作用。海带是碱性食品,含钙量较高,钙是防止血液酸化的重要物质,有助于防癌。海带中的碳水化合物和胡萝卜素也有助于防癌抗癌。海带可以排除癌细胞对人体胃肠的影响,防止胃癌的发生。
欢迎大家订阅
https://www.youtube.com/channel/UCYc_xdxOTCXSQLeFbeG9DGg
商業合作&活動接洽請email致:bloowunjoung@gmail.com
For business opportunities please email:
bloowunjoung@gmail.com
你们的每一个赞 每一则留言 每一个分享 都是我拍影片的动力❤️💪
敢敢按下那个红色的订阅按钮吧🚨 😜不用给钱的啦😅
这样才不会错过我的下一部影片嘛😏
谢谢你们❤️你们最棒😍e.com/watch?v=PS-EjFbPNvI
七星针。cactus leaf。 jarum tujuh。Pereskia bleo
刺果番荔枝。天然的抗癌水果,可以有效殺死12類癌細胞。Soursop fruit natural cancer cell killer。Durian belanda。
生姜水,一定要看,太好用了!!Fresh Ginger。Halia.
山苦瓜的功效. momordica charantia benefits .Peria katak.
Immortality, who do not want to, as early as 221 BC Qin Shi Huang unified the six countries, had boys and girls thousands of thousands of miles away to the East China Sea to find Elixir, Later, some people actually said that the emperor Seeking immortality but kelp.
In Japan, tofu with kelp is considered as the elixir of immortality. According to the statistics of the United Nations Organization for Health, Japanese women hardly have breast cancer, mainly because they eat more kelp. American women suffering from breast cancer more than the main reason is eating kelp less, meat, milk and more. According to the statistics of experts, the elderly who eat kelp for many years, the average prevalence of low 5% to 8%, an average increase in life expectancy of 4-8 years old.
Modern pharmacological studies have shown that: kelp precipitate mannitol is an osmotic diuretic, it enters the human body to reduce intracranial pressure, intraocular pressure, reduce brain edema and other effects. Kelp also has a preventive effect on cancer. Kelp is an alkaline food, high calcium content, calcium is an important material to prevent blood acidification, helps prevent cancer. Kelp carbohydrates and carotenoids also help prevent cancer . Kelp can exclude the impact of cancer cells on the human gastrointestinal, prevent the occurrence of gastric cancer.
However, kelp cold, spleen Deficiency who refuse. Kelp contains a certain amount of arsenic, excessive intake of arsenic can cause acidosis. Therefore, before eating kelp should be rinsed with water, so that arsenic soluble in water, soak for 24 hours and frequently changing the water, make the arsenic content of kelp in line with food hygiene standards.
Keabadian, yang tidak mahu, pada awal 221 BC Qin Shi Huang menyatukan enam negara, mempunyai budak laki-laki dan perempuan beribu-ribu mil jauhnya ke Laut China Timur untuk mencari Elixir, Kemudian, sesetengah orang sebenarnya mengatakan bahawa maharaja Mencari keabadian ialah kelp.
Di Jepun, tauhu dengan kelp dianggap sebagai elixir keabadian. Menurut statistik Pertubuhan Kesihatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa, wanita Jepun tidak mempunyai kanser payudara, terutamanya kerana mereka makan lebih banyak kelp. Wanita Amerika yang menderita kanser payudara lebih daripada sebab utama ialah makan kelp kurang, daging, susu dan banyak lagi. Menurut statistik pakar, orang tua yang makan kelp selama bertahun-tahun, kelaziman rata-rata rendah 5% hingga 8%, purata peningkatan jangka hayat usia 4-8 tahun.
Kajian farmakologi moden telah menunjukkan bahawa: kelp mendakan mannitol adalah diuretik osmotik, ia memasuki tubuh manusia untuk mengurangkan tekanan intrakranial, tekanan intraokular, mengurangkan edema otak dan kesan lain. Kelp juga mempunyai kesan pencegahan terhadap kanser. Kelp adalah makanan alkali, kandungan kalsium yang tinggi, kalsium adalah bahan penting untuk mencegah pengasidan darah, membantu mencegah kanser. Kelp karbohidrat dan karotenoid juga membantu mencegah kanser. Kelp boleh mengecualikan kesan sel-sel kanser pada gastrousus manusia, mencegah terjadinya kanser perut.
Walau bagaimanapun, kelp sejuk, limpa Kekurangan yang menolak. Kelp mengandungi sejumlah arsenik, pengambilan arsenik yang berlebihan boleh menyebabkan asidosis. Oleh itu, sebelum makan kelp perlu dibilas dengan air, supaya arsenik larut dalam air, rendam selama 24 jam dan sering mengubah air, membuat kandungan arsenik kelp selaras dengan piawaian kebersihan makanan.
没有评论:
发表评论